Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 Η OMEP Ελλάδος (Ελληνική επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Εκπαίδευσης), το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, σας προσκαλούν σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο ψυχαγωγικής μάθησης μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς, προσωπικό μουσείων, φορείς και άτομα που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Το ίδιο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, στις 20 και στις 22 Μαΐου 2024, στις 6 μ.μ. στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα).
 
Το σεμινάριο παρουσιάζει τον τρόπο εργασίας δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων: αφενός, το From Dinosaurs to Grandmother – Back   to the Future (μτφ. Δεινόσαυροι και γιαγιάδες – επιστροφή στο μέλλον), το οποίο έχει ως στόχο τη διερεύνηση των σκέψεων των πεντάχρονων παιδιών για τα «παλιά χρόνια», δημιουργώντας έναν διάλογο για τις έννοιες του χρόνου και της ιστορίας, και αφετέρου το Erasmus+ πρόγραμμα Sustainability from the Start (μτφ. Βιωσιμότητα από την αρχή) που μόλις κυκλοφόρησε, με στόχο την ενίσχυση της γνώσης για τη βιωσιμότητα και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο σεμινάριο θα μας παρουσιαστούν ιδέες βασισμένες και στα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα και πώς αυτά μπορούν να συνδυαστούν για την εκπαίδευση μικρών παιδιών στα θέματα της βιωσιμότητας μέσω της πολιτιστική κληρονομιάς.
Πρόγραμμα σεμιναρίου
- Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Joyful learning through cultural heritage - η σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ατζέντα 2030 σχετικά με τη βιωσιμότητα.
- Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Sustainability from the start – η ενσωμάτωση των εννοιών της βιωσιμότητας στην εκπαίδευση και στην καθημερινή ζωή μικρών   παιδιών.
-    Συνεργασία μεταξύ του Μουσείου, νηπιαγωγείων και φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς.
-   Τρόποι εργασίας με μικρά παιδιά και την πολιτιστική κληρονομιά συνδεδεμένη με θέματα βιωσιμότητας.
- Οι Σουηδικές έννοιες της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ιστορική τους αξιοποίηση.
-  Ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και μάθησης μεταξύ μουσείων, νηπιαγωγείων, φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς και OMEP.
-    Εργαστήριο: Look back to move forward.
 
Ομιλητές
Elisabeth Corsander, Επιμελήτρια εκπαιδευτικών θεμάτων στο Μουσείο του Bohuslän. Πτυχιούχος στην Κλασική αρχαιολογία και Ιστορία, με σπουδές στην Εθνολογία, την Ιστορία της τέχνης και τη Μουσειοπαιδαγωγική.

Marika Russberg, Υπεύθυνη για τον συντονισμό και την ανάπτυξη των Τοπικών Ιστορικών Κοινωνιών στο Μουσείο του Bohuslän/The Bohuslän'sLocal Heritage Association. Πτυχιούχος στην Ιστορία και Εθνολογία, με σπουδές στην Ιστορία της τέχνης, την Παιδαγωγική και τον Τουρισμό.

Erica Strand, Διευθύντρια ιδρύματος προσχολικής αγωγής (διαδικτυακή συμμετοχή). Παιδαγωγός προσχολικής αγωγής, ειδική σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Μέλος εθνικής επιτροπής της Σουηδικής OMEP.
Ingrid Engdahlg, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Child and Youth Sciences, Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης. Μέλος εθνικής επιτροπής της Σουηδικής OMEP.
 
Συμμετοχή
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά και είναι δωρεάν. Το ίδιο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, στις 20 και στις 22 Μαΐου, στις 6 μ.μ. στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα), αλλά και διαδικτυακά μέσω Zoom.
Για να δηλώσετε συμμετοχή (είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά), παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ: https://www.sia.gr/en/articles.php?tid=991&page=1
Περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Άνδροβικ, eleni.androvic@sia.gr, τηλ. 210 92 32 102.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου