Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Ολοκλήρωση Ημέριδας «Οργάνωση και Διοίκηση στο Νηπιαγωγείο: Από τη θεωρία στην Πράξη»

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΟΜΕΡ Θεσσαλίας με θέμα: «Οργάνωση και Διοίκηση στο Νηπιαγωγείο: Από τη θεωρία στην Πράξη», όπου θίχτηκαν ενδιαφέροντα θέματα και λύθηκαν πολλές απορίες των παρευρισκόμενων συναδελφισσών Νηπιαγωγών. Το Δ.Σ του Περιφερειακού Συμβουλίου ΟΜΕΡ Θεσσαλίας ευχαριστεί θερμά την κ. Εύη Κατσικονουρη για την εξαιρετική παρουσίαση που μας έκανε, ευχαριστεί επίσης την Σύμβουλο Εκπαίδευσης κ. Ελισάβετ Αντωνίου, το διευθυντή του  29ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γεράσιμο Τσιμπλούλη και τις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ευχαριστούμε τέλος το σχολικό συγκρότημα των 18ου και 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και 10ου και 32ου Νηπιαγωγείου Βόλου για την φιλοξενία στον υπέροχο χώρο τους. 

 

 


 



 








 


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Eπιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Οργάνωση και Διοίκηση στο Νηπιαγωγείο: Από τη θεωρία στην Πράξη»

 

 


 

 

 

 Αγαπητά μέλη και φίλοι του Περιφερειακού Συμβουλίου ΟΜΕΡ Θεσσαλίας

 

σας προσκαλούμε στην επιμορφωτική ημερίδα  με θέμα: «Οργάνωση και Διοίκηση στο Νηπιαγωγείο: Από τη θεωρία στην Πράξη»   με εισηγήτρια την Ευφροσύνη ( Έφη) Κατσικονούρη, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024 από τις 10.00 π.μ. ως τις 13.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος των 18ου και 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου & 10ου και 32ου Νηπιαγωγείου Βόλου (Λαρίσης 84 & Μιαούλη, Βόλος).

 

Η κ. Κατσικονούρη είναι εκπαιδευτικός ΠΕ60 (Νηπιαγωγός) και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Εκπαίδευσης (OMEP Ελλάδος).  Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας, του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και της Νομικής Σχολής (Νομικό Τμήμα) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει διδάξει σε Ι.Ε.Κ., σε ΚΕΚ, σε Π.Ε.Κ., στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΤΕΙ Αθήνας καθώς και στο  Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής της Προσχολικής Ηλικίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου δίδαξε- έως την αναστολή λειτουργίας των Διδασκαλείων- το μάθημα «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ».

Τα ερευνητικά και επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα που αφορούν τη Νομοθεσία και το Παιδί.

 

Στη συγκεκριμένη  ημερίδα  θα ασχοληθούμε με τις  βασικές αρχές της Οργάνωσης και Διοίκησης στο Νηπιαγωγείο.

 Στοχεύοντας  οι νηπιαγωγοί:

- Να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις για τη διοίκηση του Νηπιαγωγείου.

- Να αποβάλλουν την ανασφάλεια που νοιώθουν κατά την αντιμετώπιση του

δύσκολου έργου της διοίκησης.

-Να κατακτήσουν τη δεξιότητα της διαπροσωπικής επικοινωνίας.

-Να αναγνωρίζουν τη διαφορά της ηγεσίας από τη διοίκηση.

- Να αποκτήσουν σαφή εικόνα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους.

-Να γνωρίσουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

 

Με το τέλος της επιμορφωτικής ημερίδας οι επιμορφούμενες/οι θα μπορούν να:

- Σχεδιάζουν και να διοικούν με στόχους.

- Ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και τον αυτοέλεγχό τους.

-Διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις.

-Τηρούν στάσεις και συμπεριφορές που προάγουν την επικοινωνία.

-Εφαρμόζουν το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Όσες/όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε παρακαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στην πιο κάτω φόρμα ως την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου https://forms.gle/cktgtgL1JymVStne8

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024



 Η OMEP Ελλάδος (Ελληνική επιτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Εκπαίδευσης), το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα, σας προσκαλούν σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο ψυχαγωγικής μάθησης μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε νηπιαγωγούς, παιδαγωγούς, προσωπικό μουσείων, φορείς και άτομα που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Το ίδιο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, στις 20 και στις 22 Μαΐου 2024, στις 6 μ.μ. στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα).
 
Το σεμινάριο παρουσιάζει τον τρόπο εργασίας δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων: αφενός, το From Dinosaurs to Grandmother – Back   to the Future (μτφ. Δεινόσαυροι και γιαγιάδες – επιστροφή στο μέλλον), το οποίο έχει ως στόχο τη διερεύνηση των σκέψεων των πεντάχρονων παιδιών για τα «παλιά χρόνια», δημιουργώντας έναν διάλογο για τις έννοιες του χρόνου και της ιστορίας, και αφετέρου το Erasmus+ πρόγραμμα Sustainability from the Start (μτφ. Βιωσιμότητα από την αρχή) που μόλις κυκλοφόρησε, με στόχο την ενίσχυση της γνώσης για τη βιωσιμότητα και της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο σεμινάριο θα μας παρουσιαστούν ιδέες βασισμένες και στα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα και πώς αυτά μπορούν να συνδυαστούν για την εκπαίδευση μικρών παιδιών στα θέματα της βιωσιμότητας μέσω της πολιτιστική κληρονομιάς.
Πρόγραμμα σεμιναρίου
- Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Joyful learning through cultural heritage - η σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ατζέντα 2030 σχετικά με τη βιωσιμότητα.
- Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος Sustainability from the start – η ενσωμάτωση των εννοιών της βιωσιμότητας στην εκπαίδευση και στην καθημερινή ζωή μικρών   παιδιών.
-    Συνεργασία μεταξύ του Μουσείου, νηπιαγωγείων και φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς.
-   Τρόποι εργασίας με μικρά παιδιά και την πολιτιστική κληρονομιά συνδεδεμένη με θέματα βιωσιμότητας.
- Οι Σουηδικές έννοιες της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ιστορική τους αξιοποίηση.
-  Ιδέες και προτάσεις για τη δημιουργία δικτύων επικοινωνίας και μάθησης μεταξύ μουσείων, νηπιαγωγείων, φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς και OMEP.
-    Εργαστήριο: Look back to move forward.
 
Ομιλητές
Elisabeth Corsander, Επιμελήτρια εκπαιδευτικών θεμάτων στο Μουσείο του Bohuslän. Πτυχιούχος στην Κλασική αρχαιολογία και Ιστορία, με σπουδές στην Εθνολογία, την Ιστορία της τέχνης και τη Μουσειοπαιδαγωγική.

Marika Russberg, Υπεύθυνη για τον συντονισμό και την ανάπτυξη των Τοπικών Ιστορικών Κοινωνιών στο Μουσείο του Bohuslän/The Bohuslän'sLocal Heritage Association. Πτυχιούχος στην Ιστορία και Εθνολογία, με σπουδές στην Ιστορία της τέχνης, την Παιδαγωγική και τον Τουρισμό.

Erica Strand, Διευθύντρια ιδρύματος προσχολικής αγωγής (διαδικτυακή συμμετοχή). Παιδαγωγός προσχολικής αγωγής, ειδική σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Μέλος εθνικής επιτροπής της Σουηδικής OMEP.
Ingrid Engdahlg, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Child and Youth Sciences, Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης. Μέλος εθνικής επιτροπής της Σουηδικής OMEP.
 
Συμμετοχή
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά και είναι δωρεάν. Το ίδιο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί δύο φορές, στις 20 και στις 22 Μαΐου, στις 6 μ.μ. στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα), αλλά και διαδικτυακά μέσω Zoom.
Για να δηλώσετε συμμετοχή (είτε με φυσική παρουσία, είτε διαδικτυακά), παρακαλούμε εγγραφείτε εδώ: https://www.sia.gr/en/articles.php?tid=991&page=1
Περισσότερες πληροφορίες: Ελένη Άνδροβικ, eleni.androvic@sia.gr, τηλ. 210 92 32 102.



Τετάρτη 15 Μαΐου 2024


Dear colleagues,

🔊 This is an announcement for the new deadline for submission of proposals for the OMEP World Conference: 31 May 2024.
- Notification of acceptance: 5 June.
- Early Bird registration: until 10 May.

See attached brochure.

✔️ Special tip: check out the proposed accommodation at the University: very affordable, friendly, special rate and benefits for all OMEP WAC2024 participants! Chulalongkorn University International House ( CU iHouse) https://www.omepworld2024.com/location/accommodation